Categories
Detail

Mustika kõdusoo

Mustika-kõdusoo kasvukohatüüp (MO) (Myrtillus drained swamp type) on kujunenud tavaliselt kuivendatud siirdesoomuldadel. Metsakõduhorisondi tüsedus on 5…12(15) cm, järgneb 5…15 cm sõmerja struktuuriga kõduturbakiht. Edasi tuleb keskmiselt kuni hästi lagunenud turbahorisont. Üleminekul mineraalmullale esineb ca 10 cm tüsedune mustjas AT-horisont. Turba reaktsioon  risosfääri ulatuses on tugevasti happeline (pHKCl 2,6…4,0). Niiskusaste niiske kuni märg, põhjavee sügavus vegetatsiooniperioodil 30…60(80) cm. Mikroreljeef tugevasti mätlik. Kuivendatud madalsoo ja siirdesoo vahepealsel turbamullal on boniteet ja kuuse kasv parem.

Puistutest domineerivad männikud ja kaasikud, mille boniteet on III või isegi II. Kuivendatud männikutes ja kaasikutes esineb rohkemal või vähemal määral kuuse II rinnet või järelkasvu (elujõulisem on see just II boniteedi sookase puistutes), mille edasisel säilimisel ja kasvamisel ning kuivendussüsteemi korrasolekul võib mänd või sookask tulevikus (kujuneb jänesekapsa-kõdusooks) asenduda kuusega.

Alusmets hõre: pajud, sookask, paakspuu, pihlakas, kuusk. Männikus võib olla sookase, kraavide läheduses ka kuuse alusmets.

Alustaimestik on sarnane mustika kasvukohatüübi taimestikuga. Iseloomulik on puhmaste, eeskätt mustika ja pohla rohkus, aga leidub ka kanarbikku, sookailu ja sinikat, harva hanevitsa (viimased kraavidest eemal). Veel esineb kattekolda (kohati rohkelt ja lopsakalt), palu-härgheina, laanelille, leselehte, tupp-villpead, sinihelmikat, laiuvat ja ohtest sõnajalga jt. Samblarindes  peamiselt mätastel palusammal, laanik ja kaksikhambad, laiguti mikrolohkudes turbasamblaid, harva on karusammalt ja soovildikut. Mida rohkem turbasamblaid, seda madalam boniteet.  

Metsamajanduse iseärasused. Uuendamisel ja hooldusraietel tuleb soodustada männi teket ja kasvu. Hea kasvuga kuuse järelkasvu korral soodustada harvendusraiega nii  kasest ülarinde kui kuuse kasvu. Taassoostumist tuleb vältida kuivendussüsteemi korrashoidmisega. Mustika-kõdusoomännikute hõredamad kraavideäärsed lõigud on väga head pohlakohad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *